Câți bani a câştigat România prin aderarea la UE

România a primit, de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent, peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde de euro la bugetul blocului european, astfel că balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde euro, a scris joi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

„România este un capitol important în povestea Uniunii Europene. Vorbim de o şansă acordată odată cu banii veniţi de la Bruxelles pentru infrastructură modernizată şi oportunităţi pentru toţi românii. Faptul că am fost aproape de acest domeniu încă de la momentul aderării m-a făcut să fiu un promotor convins al faptului că banii europeni schimbă cu adevărat vieţi. Datele arată aşa: la fiecare 1 euro cu care am contribuit am primit 3 euro înapoi. Concret, de la aderare şi până în prezent, România a primit peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde de euro la bugetul blocului european. Astfel, balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde euro”, a arătat ministrul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, datorită acestor fonduri, în 2020 ţara a reuşit să treacă pragul de 30 miliarde lei investiţi din bani europeni într-un singur an, iar anul trecut a fost atins nivelul record de 80 miliarde lei.

Pe de altă parte, intrarea României în UE a însemnat şi integrarea în piaţa unică, libertatea de circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalului.

În context, şeful de la Finanţe a subliniat că investiţiile străine s-au dublat de la aderarea la UE, de la 42 de miliarde de lei în 2007, la aproximativ 108 miliarde de euro în 2022.

„Faptul că România a devenit atractivă pentru companiile europene nu a însemnat doar investiţii, ci şi dezvoltarea unor domenii care erau neglijate în trecut. Pentru români s-a tradus şi în salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de 390 de lei brut, la 3.300 lei brut”, a precizat acesta, pe reţeaua de socializare.

Marcel Boloş a amintit şi despre zeci de şcoli şi grădiniţe construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune şi oraşe mici şi peste 1.300 km de drumuri construite sau modernizate.

De asemenea, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiţii în retehnologizare, automatizare, creşterea eficienţei energetice, formarea angajaţilor, a mai scris ministrul Finanţelor.

Alte proiecte realizate cu fonduri europene sunt aeroporturi regionale modernizate sau în curs de modernizare şi extindere, în judeţele Iaşi, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureş, noul pod peste Tisa, către Ucraina, cel mai mare şantier deschis în Maramureş după 1990, cu o finanţare de 30 milioane euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată – mii de kilometri de reţea, care, potrivit ministrului citat, au adus normalitatea în milioane de case.

În fiecare an, pe 9 mai, este sărbătorit momentul istoric al „Declaraţiei Schuman”, un moment de răscruce care a constituit începutul integrării şi cooperării europene pentru pace şi unitate.

La 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei. Propunerea, cunoscută sub numele „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.

Ideea privind marcarea Zilei Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice. La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

26 de Comentarii

  1. Sa zica raspopitul oligarh cu cat au crescut, din 2007, pensiile speciale ale celor care au permis multinationalelor occidentale sa scoata din tara zeci de miliarde de euro. Si sa mai zica cum de 17 ani de cand am intrat in UE avem cea mai subdezvoltata capacitate fiscala din Uniune. Pe scurt, statuletzul roman face cei mai putini bani din UE pentru ca nu are loc de cei care dau populatiei in cap cu calcule contabile, de genul cat am luat de la UE.

  2. Avem bani de la uniunea europeana pentru cocalari de la autostrăzi dar nu sunt bani pentru oameni .Oamenii mor de foame !

  3. A cistigat 95 de miliarde si suntem imprumutati 200 de miliarde.Avem angajamente fata de ucraina si partenerul macho,nu mai avem paduri si ne-am vindut pamintul,avem drogati,oligofreni si tradatori de tara in administratie.Coruptie si cintrol total de catre americani prin intermediul securitatii ceausiste.Si acum pe balanta cu toate,sa vedem unde ne este cistigul?

  4. Romania a pierdut TOT aproape prin aderare decisa nu de noi, prin referendum, ci de tradatori. la mm uu ieee Romania a dus avutie si resurse. „banii” sunt ai nostri si ni se restituie SUB CONDITIE CU TARAITA. SUNT BANII NOSTRI SIFONATI DE SERVICIILE DE SECURITATE CARE AU SE-RE-LEI-RI SI AFACERI CU BUGETUL STATULUI. ADICA, FIRTUL ESTE LA DUBLU, LA TRIPLU, LA CAT VRETI VOI. asta este „aderarea” mmm-uuuieeee. este ca si cu china: daca nu ai negociatori si IUBITORI IN PRIMUL RAND DE NEAM SI APOI DE TARA, NU AI CUM SA NEGOCIEZI VREODATA CEVA BENEFIC! AMERICANII NU IUBESC SLUGILE, MAH. DOAR SE FOLOSESC DE ELE!

  5. Și cât a pierdut țară din resurse și industrie fiind acum in fundul gol,doar consumăm sa nu mai vb de cedarea suveranității prin această aderare,dacă tot facem o balanță

  6. Cat de idy trebuie să fii că sa rezumi la o logică lldesocotitor de CAP: cat am dat și cât am primit? Când „datul” asta DIRECT este un cacamac cu perje pe lângă ce am pierdut INDIRECT, zău, chiar mi se face scârbă!

  7. Fiecare popor european e mintit cu acelasi slogan: am primit mai mult decat am dat. Dar de unde au mafiotii UE sa dea mai mult decat primesc? De unde au bani sa plateasca salarii, diurne, indemnizatii, chirii, aparatura etc… nu-mi amintesc ca economia lor sa duduie, nici nu-i vad pe europarlamentari impletind cosuri de nuiele… Poate au donatii de la kill bill, mumia soros sau alti bosorogi bogati?

    Prostul care crede minciunile lui bolos e prost si de Ziua Victoriei!

  8. BS. Am ajuns piata de desfacere si forta de munca ieftina.
    Fiecare roman care lucreaza in strainatate aduce un plus valoare/business acolo de peste 50.000 euro pe an.
    50k euro * 3 mil romani = 150 miliarde euro pe an. Atat aducem noi plus valoare UE-ului pe an, cel putin!!!

  9. Va mai aduceți aminte de Grecia? Nici acum n-au scăpat din datorii!Ei și răsuflă cu permisul Washingtonului!
    Nu demult din SUA,la ei, a sosit un pervers picând drept in jilțul de lider a unui partid! Super..Prietenii de-acolo mor de rușine!

  10. carevasazica ….. Romania u-europeana se afla in crestere negativa .

    Anul viitor vom creste iarasi cu MINUS ( – ) M I N U S – 35 000 000 000 EURO .

    Ei si , Prostimea multa romaneasca DOARME INCREMENITA …..

  11. Vrajeala pentru naivi. Banii dati de oligarhii occidentali se intorc intodeauna de unde au venit. Sa zicem ca o investitie ar costa 5 milioane. O firma straina face un studiu de fezabilitate care estimeaza costul la 20 si ea ia 5 milioane. Romania pune 5 milioane cofinantare si UE da 15. Din astia 14 se duc la firmele UE si unul ramane la noi la salarii. Practic Romania plateste integral investitia din banii ei si restul rezultati din supraevaluare dati de UE se intoarce subventie mascata la firmele straine. Puteti sa-l intrebati si pe Valcov dar l-au bagat la inchisoare dupa ce a explicat schema.

  12. Chișinău – R. Moldova: Amplă manifestație dedicată Zilei de 9 Mai… Alături de steagul Moldovei era cel al URSS-ului… Participanții scandau: ‘Po-be-da!’ și afișau banere în lb.rusă… Majoritatea celor prezenți vorbeau lb. rusă, iar unii participanți purtau elemente ale uniformelor rusești… Iar noi, românii, spunem: ‘Basarabia e România!’

  13. cat fier <> ati exportat dobitocilor? Ce valoare in extractie de minereuri, transport, energie, si prelucrare?? Trebuie sa fi super prost de tradator ratat, iliescu, ciolacu sau simion sa crezi ca <> a dat ceva!!!

  14. În Marsilia: În fața lui Emmanuel Macron „patrouille de France” a făcut o greșeală, în loc să picteze „portul vechi” cu steagul francez, au pictat cerul Marsiliei cu steagul rusesc (3 benzi orizontale de alb, albastru și roșu)… 👍🙌

  15. Bai i.d.i.o.t.i.lor, cât a pierdut Romania incepand cu suveranitatea, cu alungarea cetățenilor români din tara pe motiv că e liber la munca in afara țării=trafic de persoane in cea mai legală forma posibilă, plus destule? Cati ani pierdut cetățeanul român pentru nemerniciile voastre cretinilor? Stadiul sănătății cetățenilor români și a instituției sanatate-spitale de când haliți rahat mincinos cu lopețile la tona? Sunteți un dezastru pentru tara și pentru cetățenii români din Romania! Ne spui de bani încasați că asta e direcția de supraviețuire a voastră escrocilor dar nu de binele real al țării și cetățenilor români din tara!

  16. Banii lui peste prajit e hirtie tiparita pe care dam aur si resursele toate. UE este proprietatea unor perciunati cu guverne cu tot.

  17. În perioada 2014-2020 au fost eficientizate 95000 de firme. În 2021 au fost închise și radiate peste 50000 de firme (conform Capital.ro din 1 decembrie 2021).
    Au fost construite sau modernizate zeci de școli și grădinițe. Conform declarației Ministrului de interne din 2022, domnul Bode, „aproape 3.790 de școli și grădinițe din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.
    Rămâne tot așa,90-35=65, egal măreață realizare?

  18. Nu au fost luate in calcul toate costurile.
    De exemplu costul pierderii a 5 milioane de oameni in majoritate tineri in plina putere de lucru.
    Cat costa sa cresti un om de la 0 la 20 de ani? 50-100 mii euro.
    Inmultit cu 5 milioane, ne da minim 250 de miliarde de euro.
    Deci pierderile sunt mult mai mari decat castigurile.
    Si e doar un aspect din mai multe.
    Un economist ar putea calcula. Dar oare ar putea publica rezultatul?

  19. Cele 95 de miliarde unde s-au dus ? In afara șoselelor nu se prea vede mai nimic , din contră s-a privatizat pe 2 lei , vezi istoriile Petromidia, Petrom , Romtelecom. S-a distrus și mai mult , nu mai socotim milioanele de români școliți plecați în alte părți. Ne-am pricopsit cu toți securiștii proști care au adus la conducere alți tăntălăi cde felul celui din imagine.
    Nu mai pomenim de legile aberante venite pe bandă rulantă și adoptate de acești securiști netoți. Hai sictir cu Europa voastră de astăzi. Nu am dorit o așa idioțenie , ne-a fost impusă de securiștii idioți.

  20. Mai bine popa ne-ar spune cate miliarde au fost subtilizate de baietii destepti care-l tin si pe el in guvern acolo unde este vorba de bani.

  21. Banii în mare parte au fost furați de ,, Frăția hoților „: președinți,parlamentari, guvernanți,cei din justiție, sănătate, armată, afaceriști etc, se regăsesc în averile fabuloase ale acestora care trebuie confiscate, în traiul lor de lux și opulență, toți trebuie condamnați la muncă silnică pentru a reconstrui tot ce au distrus, furat și risipit, ăsta e rolul statului de drept, al justiției, al democrației.

  22. Ministru fara studii de specialitate (din cate stiu eu), statistici mincinoase, vorbeste doar pentru si in numele unei clase de profitori….adica in numele oligarhiei profitorilor (vreo 15% din populatie)….

  23. Regretatul Ilie Șerbănescu afirma conform unei estimări a domniei sale , că de la aderarea noastră la UE , undeva în jurul cifrei de 1.000 de miliarde de euro au fost scoși din România de către corporațiile multinaționale. Dacă este adevărat , hai să comparăm această sumă cu banii intrați de la fondurile europene și cu ceea ce au trimis acasă la familiile lor cei care lucrează în diaspora europeană. Suntem pe minus cu mult. România a fost sărăcită și stoarsă de resurse. La țară este un dezastru, oamenii nu au unde munci pentru că nu mai avem industrie și centre agricole deloc. Tot ce a agonisit România în zeci de ani de comunism , a fost prădat și o țară fără industrie nu are viitor. 90 % din activitatea economică importantă din România este deținută de capitalul străin care joacă țonțoroiul pe cadavrului țării noastre. Am ajuns să nu mai avem nimic, să fim chiriași în țara noastră. Dacă pleacă ăștia de mâine, ipotetic vorbind, nivelul de trai scade tot de maine la cel mai jos nivel cunoscut, e faliment de țară.

  24. de aceea au facut puscarie Dragnea,Nastase,Valcov si multi altii care au incercat sa apere avutia tarii !
    marii „investitori”au luat totul pe doi lei ca,vezi Doamne,ei stiu sa managerieze o afacere;si,cand colo,ei raporteaza pierderi in activitatea din Romania… sa nu plateasca impozit pe profit. nimeni,dar ABSOLUT NIMENI,nu-ti da nici macar un pahar cu apa fara sa te puna sa platesti … englezii au realizat care e hotia si s-au retras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.